2011. július 6., szerda

Meggyes lepény

Nagymamámtól örökölt recept, nálam ez a meggyes sütik királynője.
Csak friss meggyből vagy fagyasztottból készítem, szerintem befőttből nem az igazi.
5 tojás sárgáját, 9 dkg vajat, 4 ek porcukrot, 1 bio citrom reszelt héját elkeverek, majd hozzáadok 9 ek tejbe áztatott 3 dkg élesztőt (a 4 ek cukorból az élesztős tejbe is teszek kicsit), végül 26 dkg lisztet. Elkeverem fakanállal, 2 órát pihentetem.
A tésztát a nagy gáztepsire öntöm -a tepsire sütőpapírt teszek előtte- és a kezemmel szétnyomogatom. Elég vékony lesz, nem kell megijedni tőle. A tésztára zsemlemorzsát szórok, majd a kimagozott meggyet. Félig megsütöm, majd a tetejére kenem az 5 tojásfehérjéből (ha véletlenül van kimaradva tojásfehérjém, akkor még azt is hozzáteszem, minél habosabban szeretem) és 25 dkg porcukorból vert habot és visszateszem sütni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése