2011. február 28., hétfő

Fahéjas almamorzsa

Párom a héten diétázik, nem ehet fehérjét. Így kerestem neki valami finomságot egy régi fakanál újságban. Sajnálom, hogy megszűnt a lap (Nők Lapja Konyhája mellékleteként fut még, de már nem önálló), mert szerettem. Néztem a neten is, mert volt oldaluk de már nem találtam. Viszont ez a recept több helyen is fellelhető, például itt.
Annyit változtattam, hogy vaj helyet margarint tettem bele és barna cukrot használtam. Legközelebb lehet, hogy szórok rá egy kis diót és a vanília sodó is remekül illik hozzá.




2011. február 26., szombat

Itt a farsang, áll a bál

Szokásomhoz híven az utolsó pillanatban készültem el a jelmezekkel. A szintidőm azért javult, mert este 10-ig mindkettőt befejeztem, szemben az előző évek éjfél utáni varrásával.
A lányom idén Hókirálynő szeretett volna lenni. Az alap, egy fehér ruhája. A 100-as boltban vettem natúr színű préselt szizál hópelyheket, ezt befújtam ezüst színű műhóval és hogy csillogjon, ezüst hajlakkot is kapott. Biztos van ennél egyszerűbb módja is a festésnek, de itt ezeket az alapanyagokat tudtam beszerezni. A ruhára és a köpenyre is ilyen pelyheket varrtam. A palásthoz a kék organza anyagot beszegtem, a tetején 15 centit visszahajtottam, gumiházat varrtam és egy megkötőt fűztem bele (szintén az organzából csináltam). A többi kelléket (nyaklánc, korona, pálca, alsószoknya, öv, szemüveg) nem kellett beszereznem, mert volt itthon.
A farsang napjára a lányom lebetegedett, így csak itthon pózolt a jelmezben. Jövőre neki nem kell jelmezt csinálnom.


A fiam Thomasnak öltözött. Könyvekből néztem ki, és papíron terveztem meg a mintát. Eredetileg a feje tetejére ment volna egy kémény is - M. saját tervei alapján:-) - végül idő hiányában erről lebeszéltem, pedig tetszett az ötlet. Az biztos, hogy a kék alapra varrt rátéteket csak polárból, vagy filcből érdemes csinálni, mert ezeket nem kell szegni. Így is lassabban haladtam vele, mint ahogy elképzeltem, de ha még szegnem is kellett volna, háááát. A szemüveg filcből készült, de nem lett jó, mert nyúlt. Érdemes egy vastagabb papírra rávarrni vagy ragasztani, hogy megmaradjon a formája.

Muffin

Jöjjön az előzőleg beígért desszert. Évek óta keresek 24 darabos muffinsütőt, végre a héten sikerült egyet beszereznem, muszáj volt kipróbálnom.

Csokis muffin:
10 dkg zabpehelyliszt
15 dkg liszt
1 kk sütőpor
1 kk szódabikarbóna
5 dkg kakaó
5 dkg reszelt csoki
10 dkg olvasztott vaj
10 dkg barna cukor
1 doboz joghurt
2 tojás

Először összekevertem a szárazakat, majd beletettem a többi hozzávalót is és fakanállal elkevertem. Légkeveréses sütőben 170 fokon kb 20 percig sütöttem.
Mikor megkóstoltam, akkor ért a meglepetés. Holland kakaót használok és elég kesernyésre sikerült a süti, pedig szeretem az étcsokit. Azt hittem elég lesz egy kis tejszínhab hozzá de nem.


Így tovább gondolkodtam mit csináljak, mert ezt így a család nem eszi meg. Krémet készítettem: 1 vaníliás puding, 6 ek barna cukor, 8 dl tej. Egy nagy tál aljára tettem egy kis krémet, rámorzsoltam pár muffint, rádaraboltam egy kis epret, majd megint krém és így folytattam rétegenként. A végeredmény fantasztikusan finom lett.


Ja, és legközelebb vagy fele annyi kakaót, vagy több cukrot teszek a muffinhoz.

2011. február 25., péntek

A krumplipüré átváltozása

Elvagyok havazva. Mindenféle értelemben. Két napja esik kint a hó (kellett nekem a márciusi hóeséssel példálózni). Idebent meg nem győzöm magam utolérni mióta elmentek a festők. Megvan a maga előnye a téli festésnek is. Ilyenkor a legjobb mesterek is szabadok. Ennél többet nem találtam.
Szóval itt vagyok, a képek gyűlnek a gépemen, csak a bejegyzésekkel nem haladok.

Ma nem győztem bezsebelni a dicséreteket a vacsiért a családtól. A tegnapi krumplipürével kezdődött a dolog, merthogy elsóztam, de nagyon. Mivel már így is híg volt a tejtől, de még közel sem volt az ehetőség határához, úgy döntöttem krokett lesz belőle. Tettem hozzá egy tojást és annyi lisztet (kb 30 dkg volt), hogy valamennyire formázható legyen. Paníroztam, sütöttem. Mellé tarját sütöttem és salátát készítettem. A salátához egy kis fej édes lila hagymát, egy paradicsomot (nem szoktam ilyenkor venni, de a család hétvégére tortillát kért, így volt itthon) és egy fél jégsalátát felaprítottam. Hozzá az öntet kb 3 dl tejföl, 1 dl ketchup, 2 ek majonéz, kevés fűszersó.
Volt desszert is, de az egy másik bejegyzés lesz.

2011. február 8., kedd

Karikás

Nem az ostor, hanem a hordozókendő. Ildi barátnémnak varrtam. Nem is volt nehéz elkészíteni, csak a varrógépem az utolsó centiknél úgy döntött, hogy nem jó a tű. Tűcsere, de azzal sem működött. Elővettem egy másik típusú tűt (ugyanabban a vastagságban), ami végre jó lett. Most van kb 10 tűm amit dobhatok ki, mert nem megy a gépemhez. Már csak azt nem értem, az első két métert hogy sikerült megvarrnom.

2011. február 1., kedd

Farsangi előzetes

Felteszem az előző évek farsangi jelmezeit (az ideiek még készülőben), hátha ötletet ad valakinek.
Lányom mi más szeretne ilyenkor lenni, mint királylány. Ezért próbáltam egy kicsit finomítani a dolgot. Első évben az oviban Csipkerózsika lett. A szabásminta egy Burda koszorúslányruha alapján készült, kicsit leegyszerűsítve. Ez volt az első ruha, amit készítettem. Azt hiszem kissé bátor voltam.:-) A rózsákat organzából készítettem.




Következő év: tavasztündér. A pulcsi adott volt, gyönyörű rózsaszín virágok levelekkel. Ehhez varrtam egy fodros tüll alsószoknyát (ezt azóta is felhasználjuk a királylány jelmezekhez). Rá egy tüllszoknyát flitterekkel és az egész tetején egy kisebb rózsaszín virágos, zöld leveles alsószoknya volt. Ezt egy vitrázsfüggönyöm maradékából készítettem. Övnek megkapta az előző évi jelmez övét. Organzából szárnyakat is csináltam amire virágokat és apró pillangókat varrtam. Rögzítését csuklónál és könyöknél gumival, nyaknál masnival oldottam meg.



Méhkirálynő és méhecske. A pulcsikra selyemszalagot varrtam. Itt elfelejtettem bekalkulálni, hogy a szalag nem nyúlik úgy mint a felső, a lányomnak szűk lett. Ezért a pulcsi hátát középen elvágtam és cipzárt tettem bele. A szoknya az előző évekbeli tüll alsószoknya, rá egy sárga szoknya, rá egy tüll szoknya barna selyemszalagokkal. Így utólag azt mondom ezt nyugodtan el is hagyhattuk volna (beakadt egy székbe és jó 20 centi hosszan szét is szakadt). A korona merevítése kartonpapír. Az egyik fele gumis, hogy kényelmesebb legyen. Akinek jó szeme van, az még a méhsejteket is látja rajta. A szárnyakat a férjem drótból hajlította, én pedig fehér tüllt varrtam rá. A rögzítésük a ruhára kétféle volt: tépőzáras (ez lett a jobb) és francia kapcsos (ez mindig leesett, későn jöttem rá, hogy fogóval összébb kellett volna nyomni).